Svenskjävel, italiensk korruption i 1992 och mansvälde på SVT Drama

45 min
Den känsliga relationen mellan Sverige och Norge är temat i Ronnie Sandahls långfilmsdebut Svenskjävel. Från ett evigt svenskt överläge har maktpositionerna förändrats i takt med Norges ekonomiska uppsving. Plötsligt är det svenskarna som utgör proletariatet i grannlandet. Bianca Kronlöf som spelar huvudrollen Dino i Svenskjävel och regissören Ronnie Sandahl kommer till Kinostudion.

Jämställdhetsarbetet pågår sedan många år på Svenska Filminstitutet och nu börjar siffrorna se bättre ut i svensk film. Parallellt med detta råder ett slags mansvälde på SVT Drama. Försvinnande få kvinnor regisserar, skriver manus eller producerar svensk TV-dramatik. Kinos reporter Emma Engström undersöker vad som pågår. Hon har träffat författaren och journalisten Hanna Jedvik och manusstudenten Dunja Vujovic för att diskutera hur dramatik skriven och regisserad av kvinnor också kan vara ett konkurrensmedel på den hårdnande TV-marknaden. 

Den italienska dramathrillern 1992 får svensk premiär 25 mars på HBO Nordic. En serie som bygger på de verkliga politiska skandaler från det år när utredningen Mani Pulite (rena händer) ledde till det ena gripandet efter det andra. I serien återberättas skeendet i fiktiv form genom sex parallella berättelser. Saman Bakhtiari har träffat regissören Giuseppe Gagliardi.

Och så har Karsten Thurfjell besökt Färgfabriken och utställningen A patchwork of narratives i Stockholm där Beirut skildras två olika dokumentärfilmer. För er som bor långt från Färgfabriken så går det bra att leta upp båda dom här filmerna på nätet: Ali Beidouns film ”Beirut Vacui” och Rania Rafei & Jinane Daghers trebildsvideo ”The Purgatory – citie(s) of Beirut” kan ses på Vimeo.

https://vimeo.com/121007514

https://vimeo.com/121002800

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj