Vargaskogen lockade hemvändarna

18 min

Snart är julen - den stora hemvändarhögtiden - här, då många återvänder till sin barndomsbygd och kanske till och med till sina barndomshem för att fira tillsammans med föräldrar och andra släktingar. Det är att återse och bli återsedd. Påmind om hur det var, kanske fortfarande är eller har blivit. I veckans P4 Kultur får vi träffa hemvändarna Jon Perman och Karin Bäckström, som flyttade från asfalt och tjutande sirener till en liten stuga långt ute i skogen. Att vända hem blev för dem en början på deras gemensamma konst-, mode- och musikprojekt [krig]. Vår reporter Stefan Westrin följde med dem till stugan där allt började.

När Jon Perman och Karin Bäckström bildade duon [krig] bestämde de sig för att lämna Göteborg respektive Berlin för att flytta till en gammal stuga i skogen i lilla Lumsheden precis på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna för att kunna koncentrera sig på sitt projekt. Under ett halvår i isolering och utan distraktioner fick de ro, utrymme och tid att utveckla en egen värld. 

I veckans program berättar de hur det var att flytta ut i skogen bland ylande vargar. Vi får även höra Amanda Ooms kåsera kring hemvändare.

Den som vill se en föreställning på temat hemvändare kan bege sig till Cirkus i Stockholm. Där ger humorgruppen Klungan tillsammans med Säkert!, det vill säga låtskrivaren Annika Norlin och hennes band föreställningen Hemvändarkväll, nu på tisdag och onsdag. En föreställning som manar till eftertanke lika mycket som till skratt.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista