Felriktad välgörenhet

55 min

I brevlådan, i trapphuset och på stan vädjar de till vår givmildhet, aldrig är hjälporganisationerna så på hugget som i juletid. Och aldrig skänker vi så mycket som till jul. Äntligen får vi möjlighet att ge bort de där kläderna och leksakerna som vi samlat hela året till behövande i andra länder. Men hur vet vi att kläderna verkligen går till rätt ändamål och inte säljs av kriminella på vägen?

Svensk fondanalys

Ann-Chatrine Granath trodde att hon skulle få mer information innan hon ingick i ett avtal, i stället fick hon en faktura i brevlådan. Bara det senaste året har det kommit in många anmälningar mot företaget Svensk Fondanalys hos Konsumentverket. Genom gatuförsäljning  ger företaget PPM-rådgivning, till kunder som inte förstår att de ingår i ett avtal.

Julglädje

Julhandeln väntas slå rekord i år igen, men att vi ger julklappar till varandra är ett förhållandevis nytt fenomen. Vad är det egentligen som gör att vi vill ge alla dessa klappar?

Henry Montgomery, professor i kognitiv psykologi förklarar psykologin bakom givandet.

Expertsvar

”Fy fasiken vad jag blir besviken på AMF pension” skriver frågeställaren, som är oroas över dubbla avgifter efter nyår. Hon och många andra får svar på sina frågor av pensionsexpert Mikael Nyman.

Kreativa kontokortslösningar

Vad kan man använda ett gammalt kontokort till? I förra veckan efterlyste vi kreativa kontokortslösningar i programmet. Kerstin Sköld i Falun är en av många som mailat oss sin lösning. Hela listan på bra kontokortidéer presenteras i Plånboken.