Privata USA-soldater billliga och döljer krigens pris Hör också om fredskämpande världsrekordhållaren

14 min

USA satsar mycket på privatarméer världen över. Billigt för landet och det döljer vad krigen egentligen kostar. De privatanställda soldaterna har inte heller särskilt goda villkor, hör vi i ett inslag av Björn Kumm. Cecilia Bäcklander berättar om ett annorlunda fredsarbete i Östra Kenya, i mycket initierat av en tidigare världsrekordhållare.

USA:s krig utomlands drivs i stor utsträckning av privatarméer. Hur ser arbetsvillkoren ut för de anställda där? Och hur gick det för de tre soldater, som kraschlandade sitt underdimensionerade plan mitt i djungeln och togs tillfånga av fienden Farcgerillan?

Svaren ger Björn Kumm.

Hör också om löpningens roll i området Rift Valley i Kenya. Här arrangerar den före detta världsrekordhållaren Tegla Loroupe sedan tio år tävlingslopp för fred. Tack vare det har våldsamheterna mellan olika folkgrupper minskat.

Cecilia Bäcklander, som bott flera år i Östafrika, berättar om Tegla Loroupes arbete, om hur löpning för fattiga kenyanska barn har samma betydelse som fotbollen i Brasiliens favelor.