Niklas väg in på rättspsyk

28 min

Hög på amfetamin slår Niklas ner en man med ett järnrör. Är det på grund av att Niklas hamnat i en tillfällig psykos eller är han allvarligt psykiskt störd? Olika läkare kommer till helt olika slutsatser. En av läkarna - han som träffar sin patient kortast tid - blir den som tillslut avgör Niklas öde. För obestämd tid framåt.

Nu har Niklas har suttit inlåst på rättspsykiatrisk vård i sju år. Här får han terapiträna genom att laga mat men får inte laga till sig själv och varje gång det saknas en plastgaffel i matrummet genomsöks hans och de andras rum grundligt – nyligen beslagtogs de nudlar han köpt i klinikens lilla kiosk.

Brottet han begått är en misshandel, hög på amfetamin slog han en man i sitt kvarter med ett järnrör i huvudet. Frågan som efter det skulle få ett svar var om Niklas var allvarligt psykiskt störd eller inte; var det amfetaminet som gjorde att han hamnade i en tillfällig psykos eller är Niklas paranoid schizofren?

Reportern Lasse Edfast träffar Niklas, som egentligen heter något annat, på den rättspsykiatriska klinik där han nu suttit i sju år. Eftersom det är en sluten avdelning får Lasse inte komma in i Niklas egna rum. De får träffas i ett rum tillsammans med en person som jobbar på kliniken. Där berättar Niklas om sitt liv innan han hamnade på den rättspsykiatriska avdelningen och den person han var då. Och hur han upplever dagarna på den slutna avdelningen.   

Reporter Lasse Edfast
lasse@nagotpahjartat.se

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista