Tillsammans är vi starka

46 min
Roller Derby är en lagsport som utövas på rullskridskor med främst tjejer och transpersoner. I Gothenburg Roller Derby är också killar medlemmar men bara som domare eller funktionärer. Men så händer något som rör upp känslor. Nu vill också männen börja spela.

I en sporthall på Hisingen i Göteborg tränar Gothenburg Roller Derby. På rullskridskor kör de ihop på banan, ramlar, reser sig och kämpar vidare.  Det är en tuff sport som kräver hjälm, tand- armbågs- och knäskydd. Allt fokus ligger på SM om ett par månader.

Då bildar killarna i föreningen ett herrlag som de kallar Salty Seamen. Som om det inte vore nog vill de nu dessutom träna med damlaget, eftersom de har svårt att få ihop ett fullt lag.

Flera av spelarna i damlaget tycker att det är helt otänkbart då de vare sig vill ha kroppskontakt med män, eller vill se sin sport förstöras enligt de typiska manliga normerna.

Gothenburg Roller Derby
Gothenburg Roller Derby på Facebook

 
Anna Hammarén
är frilansande Radio- och TV-journalist, utbildad på Dramatiska Institutet. Hon har varit nominerad till Stora Radiopriset för Mamma vad skulle kunna hända här, Röda korsets journalistpris för Rosengrenska för UR, och till Barncancerfondens journalistpris för När Anna blev sjuk.

2009 vann hon Pennskaftspriset för radiodokumentären "Han var för bra för att vara sann".

Anna har gjort flera P1 Dokumentärer, Tillsammans är vi starka är hennes nionde.