Litteraturen som bruksanvisning

44 min
Kan man lägga sitt liv i skönlitteraturens händer? Kan en roman funka som en existentiell bruksanvisning, att bygga sina förhoppningar och kärlekar runt? Hör bl a Klas Östergren, Susanna Alakoski och Maria Sveland om böckerna som förändrat allt, i ett program av Katarina Wikars.

Det handlar om de allra mest nödvändiga böckerna. De livsavgörande böckerna. Böcker man bär med sig närmast kroppen som en livförsäkring.

Hör Katarina Wikars dyka ner såväl i radions arkiv som i sin egen minnesbank. Och så upp igen - tillsammans med  en alkoholiserad konsul verkligare än de flesta riktiga människor, ett eget rum med alla ord understrukna, och det bästa Agnar Mykle-citatet av dem alla: "Ungdom är något bara unga människor har, och något bara gamla människor förstår att bruka."

Hör Maria Sveland om Suzanne Bröggers Fräls oss ifrån kärleken, Klas Östergren om Malcolm Lowrys Under vulkanen, Susanna Alakoski om Virginia Woolfs Ett eget rum.

Och missa inte historien om världens längsta studiecirkel -gruvarbetarna i Grängesberg som ville lära sig mer om Freud och psykoanalysen.