Taylor Swift – den nya snällhetens stiligaste symbol

54 min

Taylor Swift (1989-) är en av världens just nu bäst säljande artister – och det utan några som helst publicitetshöjande skandaler i bagaget. Tvärtom, faktiskt. Om man inte räknar hennes tillbakadragande av sin musik från Spotify med motiveringen att musik inte ska vara gratis. Hon bakar istället kakor och är exceptionellt snäll mot sina fans som kallas för ”Swifties”. Och detta utan att tappa så kallad kredd och coolhet. Det är ingen tillfällighet att hon pryder tidningen Vogues omslag till dess vårmodenummer. Är Taylor Swift månne den nya snällhetens stiligaste symbol? Mer om henne berättar vi i veckans STIL.

Är det verkligen möjligt att vara så snäll, eller ska man kanske säga präktig, som Taylor Swift – och ändå nå enorma framgångar inom popmusik? Uppenbarligen. Kanske för att Taylor Swift började inom country, en genre, som till skillnad från rock och pop, alltid dragit till sig fler traditionsdyrkare än trendbrytare, om man ska hårdra det.

Med den senaste plattan ”1989” (som hon skrivit tillsammans med svenska Max Martin och Shellback) har hon däremot slagit in helt och hållet på pop-banan. Det hindrar inte hennes fans från att fortsätta att dyrka henne. Vi har träffat ett av dem som berättar om varför Taylor Swift är en sådan fantastisk förebild. Vi har även träffat den svenske artisten Jonathan Johansson. Han fick sitt stora genombrott med albumet En hand i himlen och blev snabbt klassificerad som en kristen popmusiker, med andlighet som tema. Han berättar hur han under sin uppväxt brottats med att inte vara präktig i ett sammanhang där det är precis det man förväntas vara. Och så får vi möta Holly Overton från det amerikanska bandet Juniper Rising som spelar country i en stad som verkligen inte är känd för just den genren – New York.

Veckans gäst är Jon Mauno Pettersson, reporter på nyhetssajten Breakit.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista