Ledande palestinier vill ha gemensam stat

14 min

Tidigare förespråkade han en tvåstatslösning i Israel-Palestinakonflikten, nu argumenterar han för em gemensam stat - en av palestiniernas inflytelserikaste intellektuella. Hör hans argument i dagens OBS. Vi undrar också hur Islands svåra ekonomiska kris påverkar kulturen i landet.

Sari Nussibeh var en av männen bakom Geneveinitativet: det dokument som offentliggjordes 2003 och som bland annat förespråkar en tvåstatslösning på Israel-Palestinakonflikten.

Sedan ett par år tillbaka väcker han uppmärksammhet med sin åsikt att palestinierna trots allt bör släppa tvåstatslösningen och återvända till idén att de ska få samma medborgerliga rättigheter som israelerna, i en gemensam stat. Bernt Jonsson har tagit reda på hur Nussibeh utvecklar sina nya tankar i boken "What is a Palestinian State Worth?"

Vi fortsätter också vår serie "Från Börs till börs", med ett inslag om vilka avtryck den pågående ekonomiska krisen har gjort i isländsk kultur. Vem kan veta det bättre än Heimir Pàlsson, pensionerad lektor i isländska vid Uppsala universitet och ordförande i isländska sällskapet.

Den vita boken 2009 och Bankastræti 0 2011 är skönlitterära debattböcker. Den sista har som titel adressen till Reykjavíks enda offentliga pissoir, belägen i Reykjavíks centrum, men påpekar samtidigt att bankerna står på noll i sin bankgränd

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista