Avgörande dom för konvertiter som söker asyl

44 min
I över ett år har ett fall som som gäller en afghansk man som konverterat till kristendomen väntat på Migrationsöverdomstolens utslag. Människor och tros Johanna Rudbäck berättar om bakgrunden till det fall som både flyktingadvokater och Migrationsverket väntar på. Varför är det principiellt viktigt och vad kan det få för betydelse för asylsökande som konverterat?

Kommentarer till beslutet av Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket och George Joseph, flyktingsamordnare på den katolska biståndsorganisationen Caritas.

Det så kallade Niqabärendet väckte en omfattande debatt om religiös diskriminering och Diskrimineringsombudsmannens roll. DOs beslut att inte gå vidare med fallet till domstol lämnade skolorna utan vägledning när det gäller möjligheten att förbjuda heltäckande slöja. Nu träder den ansvarige handläggaren Naiti del Sante fram och berättar om turerna och konsekvenserna kring det uppmärksammade fallet om Niqab i skolan.

Pakistan har en hädelselag som stipulerar dödstraff för den som kränker profeten Muhammed och livstid för den ifrågasätter Koranen. ”Det är en dålig lag som används illvilligt och som skapar fruktan hos både polis och domstolar”,  säger den kända pakistanska människorättsadvokaten Hina Jilani till Människor och tros Sören Wibeck. Hon har själv försvarat anklagade och säger att det är svårt. Advokater och domare är rädda för att misshaga extremister som ofta samlas i horder kring domstolarna. Domaren som dömde den man som i januari 2011 mördade guvernören i Punjab,efter att han hade ifrågasatt dödsdomen mot en kvinna som anklagades för hädelse, har flytt landet. Lagen är missriktad, men det finns inget politiskt mod att ändra den, säger Hina Jilani. 

Utrikeskrönikan från Kairo är signerad Sveriges Radios prisbelönta Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

En domstol i Tyskland slog i onsdags fast att en muslimsk elev inte får be i skolans korridorer. Inte ens på rasten, för att det kan skapa oro på skolan. Sveriges Radios korrespondent i Berlin, Daniel Alling, kommenterar domen.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa Furuhagen