Tandblekning, nervgift & läpp- och gomspalt

76 min
Skönhetsingrepp kan vara så mycket, det lär vi oss i det här avsnittet av Mede i P4. Petra Mede tvekar inför en tandblekning medan bisittaren Andreas Lundstedt gladeligen erkänner allt från hårtransplantation till fettsugning.

Här hör du David Hellenius om hans blekta tänder, Annika Leone, nöjesjournalist och bloggare, om vilken Hollywoodkändis som gjort vad och film- och skönhetsjournalisten Caroline Hainer om Dr Fredric Brandt, även kallad The Baron of Botox. Dr Brandt som introducerade nervgiftet för amerikanska kändisar genom att först testa det på sig själv, men led av svår depression och tog sig av daga i början av april 2015.  

Expressens medicinjournalist Anna Bässén berättar om hur det råder en regel- och lagmässig gråzon i skönhetsindustrin, vem som helst kan sätta en spruta i dig var som helst. Hur skyddar du dig, vad bör du kolla upp ifall du funderar på att genomgå en behandling, det hör du här.

Nu är det ju inte så att plastikkirurgi bara handlar om fåfänga, plastikkirurgi kan också hjälpa människor som råkat ut för olyckor eller fötts med en missbildning.

Varje år i Sverige föds 150 till 200 barn med läpp-, käk- och/eller gomspalt, en behandlingsbar ansiktsdeformitet som förr i tiden slarvigt kallades harmynt. I vårt land får barn snabbt hjälp, men så ser det inte riktigt ut i resten av världen vilket leder till att många barn växer upp och får ett liv kantat av fördomar och stigmatisering. När detta upptäcktes på 80-talet startades den internationella hjälporganisationen Operation Smile, där företag och privatpersoner donerar pengar så att kirurger sen kan åka ut i världen för att operera. Plastikkirurgen Petra Peterson från Karolinska universitetssjukhuset är en av dem.

Programledare: Petra Mede

Bisittare: Andreas Lundstedt

Producent: Tommie Jönsson

Redaktör: Maja Åström

Webb- och dialogredaktör: Ronnie Ritterland