Marilyn Monroe – kvinnan som visade vad en kostymör, frisör och sminkör kan göra

54 min

Vad var det som förvandlade privatpersonen Norma Jeane Baker till superstjärnan ”Marilyn Monroe” (1926-1962)? Jo, visst hade hon både karisma och en kropp som var få förunnat. Men hon hade också kunskap om hur hon skulle använda sig av smink, färga håret - och, naturligtvis, klä sig - för att uppnå maximal Marilyneffekt. I veckans STIL ska vi med andra ord inte tjata om hennes privata liv och trassliga kärleksaffärer, utan istället ägna oss åt den förvandlingsprocess som kom att få henne att glänsa som ingen annan stjärna i Hollywood.

Nästa år är det femtio år sedan hon avled, vilket är anledningen till att ett nytt intresse för Marilyn Monroe börjar bubbla upp. Snart har till exempel filmen My Week with Marilyn premiär. Det är en dramatisering av den besvärliga filmatiseringen av The Prince and the Showgirl. I filmen gestaltas hon av Michelle Williams, som man i höst kunnat se som en blonderad Marilyn på en oändlig mängd modemagasinsomslag, som både Vogue och Elle. Nästa år är det dags för Naomi Watts att förkroppsliga Marilyn Monroe i en filmatisering av Joyce Carol Oates roman Blonde. Och flera nya böcker om Marilyn Monroe har publicerats. Bland annat ett par som – till skillnad från många andra – tar upp just de attribut som hjälpte till att skapa henne. Bland annat fotoboken Metamorfoser, och så boken Dressing Marilyn, How a Hollywood Icon was Styled by William Travilla. För lite mindre känt, än mycket annat när det gäller Marilyn Monroe, är att hon hade en speciell kostymör, och hans namn var William Travilla. Han brukade säga att Marilyn Monroe hade ”de bästa brösten i Hollywood”, men inte av den anledning man kan tro. I programmet berättar vi mer om det. Vi berättar också mer om William Travilla och de klänningar han skapade. Vi har alla sett dem. Det var han som gjorde den rosa med matchande långa handskar som Marilyn Monroe bär då hon sjunger Diamonds Are a Girl's Best Friend i filmen Herrar föredrar blondiner (från 1953). William Travilla ligger även bakom den vita klänning som fladdrar kring Marilyn Monroes ben i filmen Flickan ovanpå (1955), en klänning som blev en av de mest kända i filmhistorien. 

Vi har även träffat en svensk kostymör som kallats för ”Sveriges Dior”, Svenbörje Gaborn heter han. Han har haft ett eget modehus i Stockholm, gjort kostymer för Gösta Bernhard och Stig Bergendorff, designat för Dramaten och följt med Sarah Leander på turnè. I dag är han 95 år och bor i en liten lägenhet i Vinslöv, i Skåne. Vi får även höra vad en mask kan göra, det vill säga en sådan man bär. Hur får man till blonda lockar? Och hur bemästrar man konsten att skriva dagbok? Det får vi också veta.

Veckans gäst är Karolina Ramqvist, författare och journalist.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista