Norge letar värdefulla organismer i havet

20 min

Norge har ju blivit ett förmöget land tack vare produktionen av olja och gas till havs. Men de fossila resurserna tar en dag slut och då hoppas Norge i stället mycket på att ur haven finna molekyler och enzymer som ska både ska ge nya läkemedel och tvättmedel. − Många marina organismer är som små kemiska fabriker, säger Kjersti Lie Gabrielsen, chef för den marina biobanken Marbank i Tromsö.

I Tromsö i Nordnorge har de senaste åren byggts upp ett centrum för marin bioprospektering. I byggnaden Barents Biocentre finns både universitetsinstitutioner och privata företag som ägnar sig åt bioprospektering.

Universitetets eget forskningsfartyg ”Jan Mayen” gör varje år minst en längre och flera kortare fångstfärder där man inte minst inriktar sig på att från stora djup i kalla vatten hämta upp små bottenlevande djur som kan ha system eller funktioner som människan kan ha intresse av att kopiera.

Marbanks uppgift är att tillhandahålla prover för forskning av så många marina arter som möjligt till olika kunder inom bioprospekteringssektorn. Det man främst letar efter är molekyler som kan bli framtida läkemedel mot cancer, astma eller infektioner, men också enzymer – alltså proteiner som kan påverka kemiska processer.
− Det handlar om grön kemi, att ersätta oljan med biologiska produkter och göra idag energikrävande processer energisnålare, säger forskaren Nils Peder Willassen vid Universitetet i Tromsö (UiT).

− Exempelvis pågår i Norden forskning med mål att ta fram tvättmedel som kan ge lika ren tvätt vid 30 graders temperatur som 60 grader, säger Nils Peder Willassen. Men det är en ganska lång väg innan vi är framme vid en produkt för marknaden.

En annan tänkbar framtida applikation inom bioprospektering är en spray med vilken man kan behandla t ex fiskfiléer så att de håller länge i kylskåp och inte behöver frysas ner.

­− För Norge handlar bioprospektering både om att hitta något annat att hämta i havet än oljan när den tar slut och om att hitta biobaserade ersättningar för kemikalier och oljebaserade produkter, säger Nils Peder Willassen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista