Ojämlika betyg på muslimsk friskola

44 min
I P1s granskning "Den orättvisa skolan" handlar det om Göteborgs enda muslimska friskola - Römosseskolan. I somras skapade skolan stora rubriker då en granskning från Skolinspektionen visade att lärarna inte satte likvärdiga betyg.

Till skillnad från de flesta skolor i landet kunde man i statistiken se att pojkarna fått bättre betyg än flickorna. Hur förklarar skolan kritiken och har den konfessionella undervisningen påverkat betygssättningen? Reportage av Johanna Rudbäck.

Religionshistorikern Jenny Berglund från Södertörns Högskola har studerat muslimska friskolor- hur ser hon på jämställdheten på konfessionella friskolor?

Hör en längre version av analysen där Jenny Berglund bland annat går in på problematiken med importerade läroböcker i islam.

 

Biståndsarbetare kidnappas och flyktingarna hotas. Konflikten mellan Kenya och al-Shabaab har förändrat vardagen i det stora lägret Dadaab i norra Kenya dit många människor flytt undan krig och torka i Somalia. Sofia Malmqvist arbetar sen tre år i Kenya utsänd av Svenska Kyrkan och Lutherska Världsförbundet. Nu är hon på tillfälligt besök i Sverige för att gå en säkerhetsutbildning och i programmet berättar hon om sina drivkrafter och sina överväganden nu när hjälparbetet utsätts för allt svårare utmaningar.

Lyssna på en längre version av samtalet med Sofia Malmqvist:

Ett år före presidentvalet korsar Sveriges Radios USA-korrespondenter Ginna Lindberg och Sten Sjöström hela den vidsträckta kontinenten, från kust till kust, för att få svar på frågan: Hur mår egentligen världens mäktigaste nation? Turnén avslutas i Människor och tro där vi får höra om religionens plats i den amerikanska politiken - hur viktig är tron och moralfrågorna för väljarna och kandidaterna?

Utrikeskrönikan är signerad Katja Magnusson, Sveriges Radios utsända i Istanbul, och handlar om utlänningars besatthet av fläskkött när de besöker muslimska länder. Baconfest i Damaskus, smugglade julskinkor och tyska fläskkorvar - lyssna på krönikan:

I Moldavien har den första muslimska organisationen fått statligt godkännande vilket väckt mycket kritik från ortodoxa kyrkan i landet. Frilansreportern Fanny Härgestam rapporterar från Moldavien.

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sverigesradio.se

Producent: Åsa Furuhagen asa.furuhagen@sverigesradio.se