"Who Killed Hammarskjöld?" Brittisk bok bekräftar att planet sköts ned

14 min

Frågan om hur Dag Hammarskjöld dog är ännu inte löst. Men en brittisk historiker har fördjupat sig mer än någon annan i saken i boken "Who killed Hammarskjöld?". Och kan presentera nya fakta, men inte ge alla svaren. Kanske dags för en ny svensk utredning? Och i Frankrike debatteras nu om EU ska ge ut Hitlers Mein Kampf.

Hur dog Dag Hammarskjöld? Ingen vet säkert än idag. Men den brittiske historikern och författaren Susan Williams har i god brittisk tradition ägnat frågan flera års arbete och radar nu upp både nya och gamla fakta i boken "Who Killed Hammarskjold? The UN, the Cold War and White Supremacy in Africa".

Hon är nu säker på att det inte handlade om pilotfel, men fortfarande är det oklart vem och hur planet sköts ner. Journalisten Anders Hellberg har tidigare studerat frågan och nu läst hennes bok.Hör också Theresa Benér om en debatt som brutit ut i Frankrike. En grupp intellektuella föreslår att EU-parlamentet ska ge ut en europeisk utgåva av Hitlers Mein Kampf, när rättigheterna släpps fria år 2015.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista