"Sjöfröken" av Gioacchino Rossini

Här finns inget ljud
Rossinis opera seria "La Donna del Lago" har blivit bel canto-operan på alla koloraturälskares läppar de senaste åren - hör den från Metropolitanoperan i New York, med Joyce DiDonato och Juan Diego Flórez.

När Rossini fick beställningen på det här verket så fick han också den ovanliga uppgiften att själv välja vad den skulle handla om. Valet föll på Sir Walter Scotts dikt "The Lady of the Lake".

Rollen som självaste "Sjöfröken" i operan, Elena, skulle förstås sjungas av prima donnan i teatersällskapet som Rossini då var knuten till. Isabella Colbran var då, rent officiellt åtminstone, ihop med teaterdirektören för kompaniet, men Rossini och Colbran hade just då ett hemligt kärleksförhållande. Några år senare skulle hon följa med Rossini till Bologna och gifta sig med honom men än så länge var det kanske mest hon som förstod parallellerna till deras förhållande i handlingen i operan.

Handling:

Elena är dotter till rebell-ledaren i Skottland och trolovad till den högt uppsatte rebellmilitären Rodrigo, till hennes fars förtjusning och hennes egen förtret. En dag blir hon föremål för Kungen av Skottlands blixtkärlek, men utan att veta om det själv. Han är nämligen utklädd till en vanlig man under täcknamnet Uberto.

Genom operan gör hon allt för att undvika att bli gift med vare sig Rodrigo eller Uberto eftersom hon i själva verket har ett hemligt förhållande med fotsoldaten Malcolm. Allt hon vill är att få leva i fred med honom men inbördeskriget mellan hennes fars rebeller och den skotske Kungen skapar mer problem än hon kunnat ana, men kanske också möjligheter?

Opera i två akter.
Libretto: Andrea Leone Tottola.
I rollerna:
Elena - Joyce DiDonato
Malcolm - Daniela Barcellona Ubertio,
James V - Juan Diego Flórez
Douglas d'Angus - Oren Gradus
Rodrigo - John Osborn
Serano - Eduardo Valdes
Albina - Olga Makarina
Bertram - Gregory Schmidt
Metropolitanoperans kör och orkester.
Dirigent: Michele Mariotti.
Föreställning 14/3, Metropolitanoperan, New York.

Programledare: Sofie Almroth