”Kvartett” av Luca Francesconi

Här finns inget ljud

Maktkamp som tidsfördriv, en kammaropera för två roller som blir fyra genom svek och dubbelspel. Det är Kvartett av Luca Francesconi, med Kirstin Chávez och Christian Miedl i rollerna.

Både Stephen Frears och Milos Forman har gjort film av det här dramat om sex och makt. Två cyniska tidigare älskande, Markisinnan de Merteuil och Vicomte de Valmont, driver ett dödligt spel med andras hjärtan, "Farligt Begär" och "Valmont" drog storpublik på biograferna 1988 och 1989.

Men redan 1982 skrev den oppositionelle östtyske dramatikern Heiner Müller sin postapokalyptiska version av Choderlos de Laclos brevroman från 1700-talet, Quartett, med en tydlig samhällskritik, staters och människors eviga behov av en fiende.

Det är på detta drama som Luca Francesconi  bygger sin moderna kammaropera Kvartett. Den uruppfördes på La Scala i Milano 2011 och fick ett fint mottagande. Nu sker Nordenpremiären, i regi av  Stefan Johansson, på Malmö Opera.

Knivar som slipas och vakthundar som gör utfall är en del av ljudbilden. Luca Francesconi, född 1956, engagerar sig gärna i gränsöverskidande projekt och gillar nya tekniska landvinningar. Han komponerar i flera genrer och använder sig ofta av elektroniska inslag och vid uppsättningen i Malmö framför han själv live-elektroniken. Han är sedan 2003 professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö.

– Jag drogs som en mal till en ljuslåga när jag såg Müller fantastiska pjäs, säger Luca Francesconi själv. Före föreställningen hör du en intervju med honom.

Det går ett rykte bland sångare att det här är den svåraste operan som satts upp i Sverige och Kirstin Chávez, som gör Markisinnan de Merteuil, har tidigare berättat i P2 om utmaningen att sjunga den.

Kirstin Chávez gjorde titelrollen också vid operans engelska premiär på Royal Opera House i London, Christian Miedl, baryton från Köln, dubblerade vid uruppförandet på La Scala i Milano.

Opera i en akt (2011).
Libretto: Heiner Müller.
I rollerna:
Markisinnan de Merteuil - Kirstin Chavez.
Greve de Valmont - Christian Miedl.
Malmö operas orkester.
Dirigent: Ralf Kircher.
Regi: Stefan Johansson.
Direktsändning från premiären på Malmö opera.

Producent: Lotta Waldenmark
(ann-charlotte.waldenmark@sr.se)
Programledare: Lotta Malmstedt
(lotta.malmstedt@sverigesradio.se)

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista