Svenska ikoner: Svante Löfgren

39 min

Svante Löfgren har levt ett liv som närmast kan jämföras med filmen ”Forrest Gump” där huvudpersonen hamnar i världshändelsernas centrum och till och med är med om att forma historien.

Svante Löfgren debuterade som journalist redan på 30-talet och var som 18-åring på plats i Berlin för att bevaka de Olympiska spelen, arrangerade av Hitler och Nazityskland. Det blev startskottet för hans långa karriär som utrikeskorrespondent och världsreporter.

1953 får han sitt stora scoop i form av en okonventionell och historisk intervju med kommunistledaren Ho Chi Minh. Den ger eko i hela världen och sägs ha bidragit till fredsuppgörelsen kring Franska Indokina, det som vi idag känner som Vietnam.

– Intervjun med kommunistledaren Ho Chi Minh blev ju världshistoria, det begrep jag genast, säger Svante Löfgren.

Den uppmärksammade intervjun skedde under Svantes tid som utrikeskorrespondent för tidningen Expressen i Paris, en vistelse som innebar flera intressanta möten och även oförglömliga fester.

Det är bara några dagar kvar till Svante Löfgrens 97-årsdag när Fredrik Johnsson träffar honom. Av de 97 åren har han ägnat närmare 80 åt press och radio. Han tar emot hemma i lägenheten vid Kungsholmstorg i Stockholm. Där bor han tillsammans med hustrun Marie-Louise som han varit gift med sedan början på 50-talet.

Ett program av Fredrik Johnsson.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista