Litet stöd till konsumenter

55 min

Kameran du köpte på nätet dyker aldrig upp. Rörmokaren vägrar koppla avloppet i köket om du inte betalar 10 000 kronor mer än vad ni var överens om och du får plötsligt ett par dyra strumpor hem i brevlådan varje månad, utan att ha gjort någon beställning. I de här situationerna kan konsumentrådgivaren bli en livlina. Men hjälpen är orättvis, många kommuner har lagt ner sin konsumentvägledning. Varför görs inte mer för att stötta konsumenterna? Konsumentminister Birgitta Ohlsson svarar.

- Hej! skulle DU vilja minska dina kostnader?

Känns frasen igen? De ringer när vi sitter vid middagsbordet eller står vid kassan i mataffären. När alltfler stänger av sina fasta telefoner ökar samtalen från telefonförsäljare på mobilen. Är det bra att få erbjudanden via telefon eller bara irriterande? Och i så fall, kan man få slippa?  

 

Den ekonomiska krisen och demokratin

Grekland och Italien står på randen till konkurs. Och dom politiker som försöker dra åt svångremmen, blir utbuade av väljarna och kan inte sitta kvar.  kan den ekonomiska krisen bli ett hot mot demokratin? 

Expertsvar

- Jag har en stor släkt med många att köpa julklappar till och brukar vilja vara ute i god tid. Men kan jag kräva öppet köp om jag handlar klapparna redan nu? Den och andra lyssnarfrågor besvaras av vår konsumentexpert Carina Lundgren.

Veckans lyssnarlista

Är det chokladbitarna, videofilmerna eller burkarna med krossade tomater? Vilka erbjudanden om mängdrabatt får dig att fastna på kroken? Plånboken listar kampanjerna som får oss att handla mer än vi hade tänkt oss. 

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista