Världen utan Gud - en bättre plats eller moraliskt förfall?

44 min
Om religionen försvann och vi istället skapade samhällen som bygger på förnuft och rationalitet - skulle det innebära en bättre värld eller skulle det medföra att vi utan moralisk vägledning skulle tvingas leva i barbari och kulturlöshet?

Hör debatt i Människor och tro mellan filosofen och katoliken Roland Poirier Martinsson och den engelske humanisten och filosofen Stephen Law aktuell med Handboken om humanism, som nu kommer på svenska.

I veckan blev det klart att islamist-partiet Ennadha vann en jordskredsseger i det första demokratiska valet i Tunisien. Hur har valframgången påverkats av det faktum att Ennadha har verkat i exil under Zine el Abidine Ben Alis styre och hur påverkar valframgången för det islamistiska partiet läget för sekularister och islamister i Egypten, som står näst i tur att gå till val i det nya Mellanöstern? Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén rapporterar.

Under senare tid har inskränkningar i religionsfriheten skett i många av länderna i Centralasien och inför nästa veckas val i Kirgizistan skärps nu kontrollerna av flera hundra moskéer i ett försök att stävja radikalismen på hemmaplan där radikala islamister hotar med våldsattacker.

Sveriges Radios Moska-korrespondent Johanna Melén har besökt Kirgizistan.

Det har gått sex månader sedan Afrikas folkrikaste land Nigeria gick till presidentval. Ett val som beskrevs som det hittills mest välordnade i landets historia, men nu blossar åter våldet upp och märks tydligast i skiljelinjen mellan landets norra muslimska delstater och de kristna södra delarna.

Höstmånaderna har varit några av de dödligaste i konflikten mellan kristna och muslimer - inte minst i staden Jos, som ligger precis på gränsen mellan det kristna och muslimska Nigeria. Sveriges Radios Afrika-korrespondent Maria Sjöqvist besöker platsen som är själva epicentrum för de senaste årens våldsamheter och Nigeria-kännaren Henrik Angerbrandt analyserar bakgrunden till de religiösa konflikterna i Nigerias centrala regioner, och vad i motsättningarna som handlar om religion?

Utrikeskrönikan är signerad Sveriges Radios Ung-korrespondent Robin Olin.

Programledare: Tithi Hahn

Producent: Anneli Rådestad

anneli.radestad@sr.se