Turkiet vänder beslutsamt blickarna mot öster På Ungerns scen är det hemmafronten som gäller

14 min

Turkiet vänder blickarna österut när EU tvekar, bland annat mot Kina och Indien. I Ungern koncenterar man sig på den nationella "hemmafronts-scenen" genom kontroversiella utnämningar av två nya teaterchefer i Budapest. En av dem är István Csurka, känd tidigare partiledare för ultrahögern i Ungern och antisemit.

Hur länge kommer EU att vara intressant för Turkiet? Marianne Laanatza berättar om hur den nya utrikesstrategi som Turkiet anslöt sig till år 2002, har inneburit nya förbättrade relationer både med grannländerna och med stora ekonomier längre bort - ekonomier som Indien och Kina.

Hör också Margareta Flygt om den debatt som brutit ut i Ungern, efter att Budapests borgmästare utsåg två nya chefer till den ansedda Nya Teatern.

Det handlar om två chefer med klar koppling till de främlingsfientliga krafterna i Ungern, som säger sig vilja göra Nya Teatern till en nationalistisk ”hemmafronts-scen”. Där ska det inte längre ges plats för den ”urartade, sjukliga liberala hegemonin” som de menar varit förhärskande inom ungersk teater.Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista