Förväntningarna på antidepressiva medel viktigast

14 min

Från antidepressiva mediciner, till frågan om vad ”den nya ekonomin” egentligen innebär - där har du innehållet i dagens OBS. Och för den som behöver antidepressiva medel för att klara av eventuella ekonomiska problem, så kan vi meddela att det är själva förväntningen på att medicinen ska fungera som hjälper mest.

Ungefär det kommer nämligen Lisa Zetterberg fram till när hon läser den brittiske psykologen Irving Kirschs bok ”The Emperor’s New Drugs”: en av flera nya titlar som kritiserar antidepressiva mediciner.

I vår serie Från "Börs till börs" hör vi sociologen Karl Palmås reflektera över den kreativa, så kallade ”nya ekonomi” som lanserats på många håll sedan nittiotalet.

”Idag är det den artistiska kritiken av mass-samhället – som i sin tur då är lånad från sextioåttornas antikapitalism – som ironiskt nog håller samman kapitalismen. Ständiga uppror och ständiga överskridanden borgar för att vi fortsätter att konsumera – men samtidigt inte ifrågasätter den givna ordningen.” Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista