Serieskytten, skräcken och samtiden

56 min

Om en tidsanda fylld av öppet hat, implicita hot och nu - högst verkligt våld. När blir enskilda attentat en del av något större, långt mer skämmande? Hör röster från ett Malmö där serieskyttens skott fortfarande ekar, från Tyskland där en ett brutalt knivmord blivit symbol för muslimers rättslöshet, och USA där islamofobin slagit igenom på bred politisk front.

I slutet av oktober förra året greps Malmö av skräck. Samtidigt som antalet skjutningar – som länge plågat staden och oftast förklarats med gängbrottslighet som orsak – blev fler och fler, gick polisen den 20 oktober ut och sa att det fanns ett samband, och att det troligtvis var en serieskytt som låg bakom. Hans måltavlor var invandrare.

Den misstänkte serieskytten greps den 6 november, och häktades tre dagar senare för ett mord och fem mordförsökt. Sen dess har åklagaren i omgångar lagt till flera dåd, och idag sitter han häktad för sammanlagt 13 mordförsök och 3 mord, dåd som sträcker sig från 2003 till förra hösten. Den misstänkte 39-årige mannen nekar till alla brott, samtidigt som förundersökningsarbetet fortsätter. Enligt åklagaren kommer inte åtal väckas mot honom förrän efter årsskiftet.

Konflikts Lotten Collin åkte till Malmö för att ta reda på hur skjutningarna påverkat staden och dess invånare. Det hon fick höra var tankar om att en person som Malmöskytten faktiskt är en del av nåt större, av en tidsanda som vi nånstans alla har ansvar för. Skyttens offer upplever också man från samhällets sida undviker att prata om det, att det varit tyst i Malmö sen den misstänkte skytten greps.

 

Den här situationen är inte något unikt för Sverige och för just dom här dåden. För två år sen mördades egyptiskan Marwa al Sherbini i en domstol i tyska Dresden. Mordet ställde förstås frågan om muslimers trygghet och säkerhet på sin spets. Om man inte ens går säker i en rättegångssal - en manifestation av rättsstaten, där förbrytare får sina rättmätiga straff - när detta blir en plats för nya attacker, var är man då säker?

Men kanske ännu tydligare visade mordet på det tyska samhällets ovilja att handskas med de riktigt svåra frågor som mordet gav upphov till. För trots att mördaren uttryckligen angrep Marwa al Sherbini på grund av hennes muslimska tro, har man i Tyskland värjt sig mot att tala om islamofobi och istället hänvisat till att mördaren var en ensam galning. Det säger medieforskaren Sabine Schiffer som Konflikts Daniela Marquardt ringde upp vid Institutet för Medieansvar i Erlangen.

 

USA är det land där den här samtidsandan vi pratat om kanske fått sin tydligaste och mest inflytelserika politiska form. Det rör sig om en redan stor, och stadigt växande, opinion som ser islam - inte islamistisk terrorism - utan just islam, som ett existentiellt hot mot USA. Konflikts Ivar Ekman ringde upp Faiz Shakir, forskare och debattör på den progressiva tankesmedjan Center for American Progress i Washington i USA, och författare till rapporten Fear Inc. – the Roots of the Islamaphobia Network in America.

Programledare: Ivar Ekman
Producent: Lotten Collin

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista