Ortodoxa judar har för stor makt

45 min

Den ortodoxa judendomen har stor makt i Israel. Det är den som har varit den officiella religionen. Få israeliska regeringar har kunnat bildas utan stöd från ett eller flera ortodoxa partier. Men nu tycker mer än 80 procent av israelerna att de ortodoxas makt är för stor. Det visar en en undersökning om stat och religion som Hiddush, en organisation som verkar för religionsfrihet, har gjort. Människor och tros reporter Sharon Jåma intervjuar israeler och chefen för Hiddush, rabbin Uri Regev.

På söndag går Tunisien till val av konstituerande församling. Spänningen är stor mellan islamister och sekularister. Ennahda, Renässanspartiet, som har stora likheter med Muslimska brödraskapet och som var förbjudet under Ben Alis tid, leder opinionsmätningarna med 23 procent, följt av två socialdemokratiska partier med knappt 11 procent vardera. Inget parti väntas få egen majoritet. Den valda församlingen ska skapa en ny konstitution, övervaka regeringen och bana väg för demokratiska val till olika institutioner. Vad händer i Tunisien om islamister tar över i ett land som trots diktatur har varit sekulärt och gett upphov till uttrycket "islam light"? Alice Petrén rapporterar direkt.  

Han beskrivs ofta som en av svensk kristenhets intressantaste personer, pingstpastorn som mötte ortodoxin i nordafrikanska öknen och som idag driver en kristen verksamhet på Nya Slottet Bjärka Säby, dit många kommer på retreater eller för att delta i ekumeniska möten.

Möt Peter Halldorf i ett kvartsamtal om hur tradition och förnyelse är varandras förutsättningar, om det radikala i att välja bort för att ge plats åt det du ännu inte känner till och om behovet av andlighet i vår tid.

Utrikeskrönikan kommer från Afrikakorrespondenten Maria Sjöqvist.

Svenska kyrkan har genomgått stora förändringar det senaste decenniet och just nu arbetas det på många håll med att förenkla och effektivisera organisationen. En uppgift som många ser som nödvändig med tanke på att kyrkan sen länge tappat medlemmar och inkomster. Grunden är församlingen, men vad är egentligen en väl fungerande församling? Sociologen Anneli Öljarstrand, som nyligen disputerat vid Mittuniversitet, har i sin avhandling beskrivit två typer av församlingar - den motsträviga och den konformistiska. Frågan är om kyrkan ska ta till sig moderna trender om ledarskap eller vara en trosgemenskap som inte påverkas av omvärldens senaste ledarskapstänkande?  

Direktrapport från moderaternas partistämma i Örebro, där partiet under fredagen ska besluta att dra sig ur kyrkovalen, i varje fall om partistyrelsens förslag bifalls. Enligt partisekreteraren Sofia Arkelstam väntas detta bli en av de frågor som väcker störst debatt. Hör henne här ur en intervju av Ci Holmgren:

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sverigesradio.se

Producent: Sören Wibeck soren.wibeck@sverigesradio.se

     

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista