Ständigt inbördeskrig om journalistutbildningen

20 min

Frågan om och hur journalister ska utbildas har varit en het potatis i decennier, egentligen i ett århundrade. Hela tiden har olika intressenter velat påverka frågan. En färsk doktorsavhandling visar att utbildning av journalister ofta fördes fram som en lösning på kommersialisering, politiserad journalistik och sensationsjournalistik.

Det är idéhistorikern Elin Gardeström vid Södertörns högskola, som i förra veckan lade fram avhandlingen Att fostra journalister. Underrubrik: Journalistutbildningens formering i Sverige 1944-1970.

-Det fanns en stor rädsla för att en formaliserad utbildning skulle stöpa journalisterna i samma form, vilket ansågs farligt för demokratin, säger Elin Gardeström.

Klyfta mellan press och akademiker

-Men här fanns också tron på att journalistutbildning kunde ge journalisterna förmåga att förändra och förbättra samhället.

Klyftan gick framförallt mellan pressens organisationer och universiteten.

Praktik eller teori?

Journalist blev man bäst genom praktisk träning på en redaktion, sa ena sidan. Nej, det handlar om ett intellektuellt yrke som kräver utbildning, hävdade motparten.

Berömd tvist mellan rektor och lektor

Men även sedan Sverige fick formaliserade journalistutbildningar - nära nog senast i Europa - har det pågått ett sorts inbördeskrig där "teoretiker" slåss mot "praktiker".

En av anledningarna till att Gardeström blev intresserad av ämnet var den omtalade tvisten mellan de två viljestarka personerna, journalistlärarna Lars Furhoff och Bengt Nerman. 

I början var de helt överens om hur journalistutbildningen borde fungera, så icke alls senare. 

Mediekritik ur Sveriges Radios arkiv

Lars Furhoff kan du för övrigt höra här i spalten till höger under rubriken "Klipp ur arkiven" - om en av hans böcker: Pressens förräderi

Och Bengt Nerman berättade i Vår grundade mening den 1 november 1997 om sin bok Den offentliga lögnen. Det samtalet kan du höra här!

Fotnot: Elin Gardeström är knuten till den Nationella forskarskolan i utbildningshistoria vid Uppsala universitet, till Stockholms universitet och Södertörns högskola.        

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista