Hur läser en juristprofessor Hemsöborna och Anna Karenina?

44 min

Vad i herrans namn har juridik med skönlitteratur att göra? Vad upplever en lagvrängare i läsfåtöljen som vi andra missar? Hör Boel Flodgren, professor i handelsrätt, om lagarnas betydelse för litterära klassiker.

 Och en litterär klassiker, en stinkande sådan, bjuder vi på i veckan. Ett av världslitteraturens smutsigaste och skitigaste verk. De vackra är ännu inte födda heter boken, skriven 1968 av Ayi Kwei Armah. Den utspelar sig i Ghanas huvudstad Accra i mitten av 60-talet. Landet har precis blivit självständigt från de brittiska kolonisatörerna, men drömmarna om en bättre tillvaro har stukats. Här skildras en romanhjälte som i en genomkorrumperad tillvaro vägrar att ta emot mutor, kämpar för att hålla sig ren. Vår reporter Jenny Teleman tillsammans med litteraturvetaren Leif Lorentzon guidar dig in i romanen. 

Och så åker vi till Moskva för att träffa en av Rysslands mest kända författare, poeten Lev Rubinstein. I början av sin karriär hade han blott 25 hängivna läsare, men efter fyra decenniers skapande är hans inflytande över den ryska samtidskonsten odiskutabelt. Nu finns Rubinsteins bok Ryska dagsedlar på svenska, och vår reporter Fredrik Wadström har träffat honom.

Anna Jörgensdotter hyllades stort för sin roman Bergets döttrar, som kom 2010. Nu är hon aktuell med Drömmen om Ester, en bok om konstnären Ester Henning som tillbringade hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus. Hör Anna Jörgensdotter om vad i Esters livsöde som lockade boken ur henne.  

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista