Skuld som grundvillkor och vår skuld till Kina

14 min

Skuldfrågan är ett av de ämnen som vi behandlar just nu i vår pågående serie "Från Börs till börs" - om global ekonomi. Idag rör vi oss från skulden som ett av människans existentiella grundvillkor, till frågan vad västländernas skulder till Kina betyder för relationen mellan väst och Kina.

I det tredje avsnittet i miniserien om skuld, läser Dan Jönsson den amerikanske kulturkritikern Richard Diensts bok ”The Bonds of Debt”, om hur skuld och skuldsättning genomsyrar inte bara den globala ekonomin, utan hela den mänskliga kulturen och historien. Vi kan inte klara oss utan skuld – den är en oundviklig del av alla mänskliga relationer.

Men Dienst menar att vi bör fundera över hur vi ska kunna uttrycka våra band av skyldigheter och beroenden på ett annat sätt. Ömsesidighet snarare än beroende. Solidaritet istället för skuldsättning.

Hör också ekonomen Klas Eklund reflektera kring hur västländernas skulder till Kina påverkar relationen mellan öst och väst, idag och i framtiden.

-Vi är bara i början av världshistoriens största shoppingrunda, säger Eklund: Kina kommer att bli allt viktigare i väst, ekonomiskt, politiskt och militärt.

Klas Eklund är aktuell just nu med boken ”Kina – den nygamla supermakten”.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista