Etiopiens förhållande till Sverige har kallnat

14 min

I morgon inleds rättegången mot de båda svenska journalister som sitter fängslade i Etiopien: Martin Schibbye och Johan Persson. Med anledning av det ger vi en bakgrund till vad Etiopien är för ett slags land idag. Hör också en önskerepris om Kina, skildrad genom en berättelse om den fattiga byn Malan.

Sedan svältkatastrofen på 80-talet har Etiopien utvecklats till en lejonekonomi i östra Afrika. Men den demokratiska utvecklingen har inte var lika imponerade.

Frilansjournalisten Cecilia Bäcklander ger sin bild av det land där två svenska journalister nu sitter fängslade, och i morgon ska åtalas för terrorbrott.

Vi sänder också en önskerepris: Jan Olof Nilssons inslag om bakgrunden till den korta dokumentär som blev sommarens största hit på Internet i Kina, och som handlar om hur den pensionerade kvinnan Deng Xiaolan lämnar allt annat, och flyttar till den fattiga byn Malan för att lära barnen där att sjunga och spela.

Bakgrunden rymmer en större berättelse, om Kinas moderna historia. (Inslaget sändes första gången den 21 september 2011)

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista