Oro i Egypten

45 min
I veckans Människor och tro fångar vi upp stämningarna i Egypten efter den blodiga massakern på kristna kopter sent i söndags. Sveriges Radios Mellanöstern korrespondent är med direkt från Kairo - vilket stöd från den muslimska befolkningen får de kristna kopterna?

Om det vore val i Egypten idag skulle Muslimska brödraskapets politiska parti, Välfärds- och rättvisepartiet, blir regeringsbildare. Det visar en opinionsundersökning från al-Ahram Center och det dansk-egyptiska dialoginstitutet i Kairo. De islamistiska partierna ökar, säger chefen för institutet, Jakob Erle. Och det är en utveckling som Egyptens kristna, kopterna, fruktar. Attackerna mot kopterna från islamisternas sida har varit många – de flesta rapporteras aldrig i medierna. Tyvärr finns det en allians mellan islamisterna och det styrande militärrrådet, som inte förhindrar eller bestraffar attackerna.  De som kan lämnar landet på grund av den ökande extremismen. Det pågår en exodus, säger den koptiska sociologen Mariz Tadros. Reporter Sören Wibeck. 

Jakten på själar i Rinkeby. Det finns religiösa öar i det på ytan så sekulära Sverige där både Gud och Allah är synnerligen närvarande. Ett sådant område är stockholmsförorten Rinkeby. Där satsar till exempel Jehovas vittnen på att nå invånarna på flera olika språk och både kristna och muslimer vänder sig till framför allt den unga befolkningar och vill berätta om den sanna tron. Men det är inte alla som uppskattar att bli föremål för det aktiva själafisket:

- Det finns folk här som vill att man ska bli dubbelt så religiös som man är, säger Abdoulie Eman, en av många röster som fångats upp av Människor och tros reporter Johanna Rudbäck.

Halleluja Brasilien! För hundra år sedan landsteg missionärerna Daniel Berg och Gunnar Vingren i Brasilien och grundade Guds Församling. Idag är det landets största pingstkyrka med över 8 miljoner medlemmar. Kajsa Norell har i boken Halleluja Brasilien! En resa till knarkgängens, favelans och den heliga andens land,  tecknat den fascinerande berättelsen om rörelsens framväxt från de svenska utfattiga missionärerna som grundade församlingen till de rika brasilianska ledarskapet av idag.

Lyssna till en längre version av samtalet med Kajsa Norell:

I Tibet har flera munkar brännt sig till döds i protest mot att Kina vill styra få en politisk kontroll över klostren. Hanna Sahlberg, Sveriges Radios tidigare Kinakorrespondent, rapporterar direkt från Peking.

Det prestigefyllda Kunskapspriset går i år till religionshistorikern Karen Armstrong, hör henne i en intervju i Människor och tro från mars 2011:

Producent:Åsa Furuhagen  asa.furuhagen@sverigesradio.se

Programledare: Tithi Hahn tithi.hahn@sverigesradio.se