Trädgården – modemänniskornas extragarderob?

54 min

Den långsamhet med vilken en trädgård växer fram har länge lockat många i modevärlden att sticka ner fötter och fingrar i myllan. I veckans STIL tar vi en titt på vad trädgårdar har betytt för några olika modepersonligheter genom tiderna. För det är inte bara Dries van Noten och Christian Dior som uttryckt sin kärlek till blommor, blad och buskar. Det har även några av modehusens förmögna storkunder gjort genom åren, med stor framgång. I programmet besöker vi en av de kändaste modeträdgårdarna, La Louve i Provence.

Trädgården räknas idag till en av ”de mest anmärkningsvärda” i Frankrike och är grundad av en av modevärldens trädgårdsfantaster, Nicole de Vésian. Hon arbetade länge för det franska modehuset Hermès, men det är som anläggare av trädgården ”La Louve” i Bonnieux i Provence i Sydfrankrike som hon kom att bli känd för långt fler än köpare av exklusiv design. Vi har promenerat runt i trädgården och får höra varför den är så omtalad.

I programmet berättar vi även om trädgårdsfantasten Mona Bismarck (1897- 1983) som 1933 blev den första amerikanska kvinna att utses till ”världens bäst klädda” och kom att bli en av modehuset Balenciagas bästa och trognaste (stor)kunder. Det sägs att hon sörjde i tre dagar då han stängde sitt modehus 1968. Det var bara en sak som den stenrikt gifta Mona älskade mer än kläder, och det var sin trädgård Il Fortino på Capri.

Vi berättar även om den amerikanska societetskvinnan. C. Z Guest (1920- 2003). En hästtokig kvinna som sadlade om efter en ridolycka och blev en av USA:s mest kända trädgårdskolumnister med en regelbunden krönika som publicerades i 350 tidningar. Hon gav även ut flera trädgårdsböcker och lanserade även ett insektsbekämpningsmedel, C.Z.'s Bug Spray, som doftade gott. ”Insekter älskar mig, sade hon. De dör visserligen, men de dör lyckliga”. 

Vi har även mött skribenten Elin Unnes, som även hon odlar ett trädgårdsintresse (och bloggar om det på thesecretgardener.norrlage.se). Och så får vi höra om parfymören Jean-Claude Ellena och hans parfymer som har just trädgård som tema.