På släktforskning med mormoner i Salt Lake City

24 min

För mormonerna fyller släktforskning en viktig religiös funktion och de har därför under lång tid samlat in och dokumenterat olika arkiv runt om i världen. Resultatet av deras arbete är miljontals mikrofilmer och böcker som idag finns samlade i Family History Library i Salt Lake City i USA.

Släktforskning har blivit allt populärare och Vetenskapsradion Forum besöker den här veckan mormonernas stora släktforskningscenter i Salt Lake City. Att släktforskningen är viktig för mormonerna beror bland annat på att de tror att man i efterhand kan döpa och välsigna avlidna släktingar och att släktingarna på så sätt får komma till himlen efter detta livet. Därför har mormoner runt om i världen, bland annat i Sverige, dokumenterat och mikrofilmat olika arkiv och kyrkböcker. Mikrofilmerna har de samlat i det så kallade Family History Library i Salt Lake City, staden där mormonkyrkan också har sitt säte.
I veckans program möter vi bland annat 17-årige Porter Ricks från den lilla byn Mud Lake i Idaho som det senaste året har lyckats spåra över 3000 släktingar genom släktforskning, och Naomi Newbold som är Skandinavienexpert på mormonkyrkans Family History Library i Salt Lake City, världens största släktforskningscenter.
Programledare är Urban Björstadius.

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.35
    Marillion - If My Heart Were A Ball It Would Roll Uphill
    Album: Anoraknophobia
    Kompositör: Marillion
    Bolag: LIBERTY
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista