Andreas odlade cannabis mot sin smärta – åtalas

18 min

Andreas hittade ingen hjälp för sin smärta. Då fattade han ett drastiskt och olagligt beslut: att odla cannabis i tvättstugan. Nu åtalas han för narkotikabrott. 

Småbarnsföräldern Andreas Thörn, 36, är förlamad från brösten och nedåt och sitter i rullstol sedan 20 år tillbaka efter en olycka. Sedan dess har han prövat de flesta tunga mediciner som finns för att lindra smärtor i kroppen efter den krossade ryggraden. När läkaren tillslut föreslog metadon som en sista utväg fick han nog och tog saken i egna händer.

Andreas menar att cannabis är det enda som verkligen hjälpt mot hans smärta. Men att odla cannabis är olagligt och det finns ingen möjligheten att få ren cannabis utskriven som medicin i Sverige. Vad ska Andreas göra nu?

I programmet medverkar också Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, som medger att det finns substanser i cannabis som kan ha medicinska användningsområden, men att man måste väga det mot biverkningarna. Han är emot att legalisera ren cannabis av medicinska skäl.

Läs Andreas debattartikel i Metro

Forskare: Medicinsk cannabis duger inte som läkemedel

Beroendecentrum.se om cannabis

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Blonde, Alex Newell - All Cried Out
  Album: All Cried Out
  Kompositör: Okänd
  Bolag: FFRR
 • 18.11
  Xov - Paradise
  Album: Paradise
  Kompositör: Damian Ardestani, Jonas Saeed
  Bolag: SONY
 • 18.19
  Jamie Xx - Loud Places
  Album: Loud Places
  Kompositör: Croft, Matthews, Nowels, Sarafino, Smith
  Bolag: XL-RECORDINGS
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista