Bruckners sextio minuter långa avsked till livet

Här finns inget ljud
När Anton Bruckner arbetade på sin sista symfoni bad han dagligen Gud om styrka. I sju år jobbade han envist, men den 11 oktober 1896, efter en promenad, avled han stilla och lämnade symfonin ofärdig.

Symfoni är tillägnad herren själv, "dem lieben Gott" – den käre guden. Bruckner kallade själv den sitt "avsked till livet" och han tänkte sig från början fyra satser men han hann avlida innan den sista satsen blev klar.

Den fjärde satsen har gett upphov till en mängd funderingar och det är flera som har försök återskapa den med hjälp av de fragment som man hittade hos Bruckner efter hans död och hos kompositörskollegor.

I den här konserten från Göteborgs konserthus bjuder Göteborgs Symfoniker under ledning av sin förste gästdirigent Kent Nagano på en ofta spelad version med symfonins tre första satser.

Konserten inleds med den nordiska premiären av Magnus Lindbergs Pianokonsert nr 2. Yefim Bronfman, som även har fått verket tillägnat sig och spelade på uruppförandet, framför konserten i dialog med Göteborgs Symfoniker. Musiken är nämligen snarare ett samtal mellan solist och orkester än ett pianosolo med orkesterackompanjemang.

Magnus Lindberg (född 1958 i Helsingfors) är eftersökt av de stora orkestrarna både i Europa och i USA. Säsongen 2009–2010 var han huskompositör hos New Yorkfilharmonikerna och det var också de som uruppförde pianokonserten 2012.

Programmet avslutas med ett spännande arrangemang av Maurice Ravels Gåsmors sagor. Peter Sadlo har gjort ett slagverksarrangemang till den fyrhändiga pianosviten som baseras på Charles Perraults sagor om bland andra Törnrosa.

Programledare: Britta Svanholm Maniette
Producent: Urban Hägglund