Att få ett barn som föds med oklart kön

54 min
När ett barn föds brukar den första frågan till föräldrarna vara; Blev det en pojke eller en flicka? Ibland dröjer det innan föräldrarna kan svara på den frågan. Till exempel om barnet föds med disorder of sex development, DSD. Barnet är då född med könsorgan som bär spår av både man och kvinna.

För Sofia och Alexander var de första dagarna på BB fyllda av förvirring och oro. Under graviditeten hade de fått reda på att de väntade en flicka men efter förlossningen fick de tänka om. Barnets könstillhörighet var oklar och det tog flera dagar innan pusselbitarna hade fallit på plats och barnet fick ett personnummer och ett kön.

I Sverige måste alla ha en könstillhörighet och ett team med specialister utreder vilket kön barn som föds med oklar könsidentitet har. I Tyskland är det numer tillåtet med ett tredje kön och man kan skjuta på beslutet om kön tills barnet själv kan vara med att fatta beslut.

Gäster i studion är Louise Frisén, docent i barn och ungdomspsykiatri, Anna Nordenström, överläkare och barnendokrinolog och Kjell Asplund, ordförande i Statens medicin-etiska råd, SMER.