Country Noir - landsbygdens svärta

16 min
Förr kallades de glesbygdsromaner med författare som Torgny Lindgren, Sara Lidman och Kerstin Ekman som frontfigurer. Nu har berättelserna om det mörka och hårda livet på landet fått ett nytt samlingsnamn - Country Noir. Men vad betyder det? Och frågan är om det tjänar de berättelser om landsbygden, som vågar ta steget ut och berätta om människor på landet med djup och allvar.

I veckans P4 Kultur får vi träffa författaren Ola Nilsson - som i vår kommer med sista delen i en trilogi om ett litet samhälle i Norrland. De första två delarna Hundarna och Änglarna släpptes förra året respektive i våras. I böckerna får man i huvudsak följa unga personers tuffa levnadsöden.

Country Noir, eller Glesbygds Noir, är en ursprungligen amerikansk genrebeteckning för litteratur som skildrar människor som lever på landsbygden. Det är ofta det hårda livet i en karg miljö som böckerna berättar om. Och hit brukar Ola Nilssons verk räknas.

Glebygdens mest marginaliserade människor kallas ibland föraktfullt för "White Trash" - ett begrepp som vår krönikor Malin Sandberg menar är det sista rasistiska uttrycket man kommer undan med.