Bergslagen drömmer om ny storhetstid

30 min
Det sjuder av liv i många av de gamla gruvorterna i Bergslagen. I Norberg i norra Västmanland, strax söder om Dalagränsen skrevs i veckan en avsiktsförklaring, ett bindande avtal mellan kommun, gruvprospekteringsföretag och länsstyrelse om en framgångsrik och hållbar etablering av gruvnäringen. Det är med något undantag nästan 40 år sen Bergslagens gruvor stängdes och då var det kris i hela branschen. Dagens mjölkkossor LKAB och Bolliden i norr förlorade hundratals miljoner varje år. Sen dess har det hänt saker. Idag är världsmarknadspriset på järnmalm mångdubbelt högre än nånsin och LKAB har blivit statens största mjölkkossa.

I Norberg, i norra Västmanland, råder idag närmast Klondykefeber. Men det är inte guld det handlar om - utan järn. Det pågår prospektering för att inom några år öppna många av de gamla järnmalmsgruvorna i Bergslagen.

Bergslagen är inte egentligen ett geografiskt tydligt avgränsat område men det sträcker sig från Filipstad i Värmland i väster till Västerås i Västmanland i öster och från Borlänge i Dalarna i norr till nedanför Örebro i Närke i söder.Fast det också fanns många gruvor i Uppland. När det gäller gruvhanteringen i Bergslagen så finns det kända skrifter från 1300-talet och framåt. Och än idag är gruvan i Garpenberg i Hedemora i Dalarna landets äldsta gruva i drift från just 1300-talet. I Kungsträdgården i Stockholm har Gruvindustrins arbetsgivareförbund sitt kontor och vd Per Ahl tar emot vägg i vägg med flera mäklarfirmor. Mäklare som framförallt vill få en chans att vara med och skära guldet från LKAB men även följer planerna i Bergslagen. Men hyttorna är stängda och järnvägarna uppbrutna vid dom gamla gruvorna.

I Filipstad i Bergslagens västra kant lever Jan Kruse. En av landets allra största gruvfantaster. Jan är idag 40 år och har just kommit ut med en bok om historien om Långbans gruvor. Och när vi träffas föreslår han att vi åker till Finnmossens gruva i Nordmark, nån mil norr om Filipstad. För Finnmossen skulle kunna öppnas igen, kanske, tror Jan Kruse.

I Solna finns Raw material group, en grupp forskare och ekonomer som med hjälp av databaser över världens gruvindustri och ett mycket omfattande nätverk blivit rådgivare åt regeringar, företag och internationella organisationer som Världsbanken och EU. Och där finns Magnus Eriksson, som just kommit hem från world mining congress i Istanbul. Han har perspektiv på gruvfrågan och han tror mycket på en ny guldålder för Sverige.