Grymhet i Algeriet och om gripande Kina-dokumentär

14 min
Om grymheten i Algeriets moderna historia handlar en ny roman, som troligen inte blivit ljusare om den arabiska våren nått även Algeriet. Och om tillkomsten av en gripande kinesisk musikdokumentär - det är innehållet i dagens OBS.

Den arabiska våren kom aldrig till Algeriet – där befolkningen redan fått utstå mycket våld. Och grymheten i Algeriets moderna historia, är ämnet för algeriern Boualem Sansals författarskap. Ingmarie Froman har läst hans senaste roman:”Rue Darwin” - en vidräkning med Algeriets samtidshistoria, från sjuttiotalet och framåt. Och Froman tror inte att den hade varit mindre svartsynt om den skrivits efter den arabiska våren.

Hör också om en gripande musikdokumentär som fått stor spridning på nätet i Kina. I dokumentären följer vi den 68-åriga kvinnan Deng Xiaolan som kommer till en liten bergsby i norra Kina som musiklärare.

Hennes  pappa var chefredaktör för kommunistpartiets främsta tidning på fyrtiotalet. Familjen hörde till partitoppen och drabbades hårt av kulturrevolutionen.