Stina, Amanda och Sandra om vänskap

92 min

"Jag skulle ju resa ensam i Indien, jag skulle lyssna efter min egen röst, spåra min magkänsla, välja åt vilket håll mina fötter skulle gå. Alldeles själv. Och så en dag, satt de där. Två unga kvinnor jag sett på en yogaklass hamnade vid bordet bredvid mitt på en restaurang. Vad var det för mekanismer som slog till som gjorde att det var självklart att öppna sig för just dem? Hur kunde vi "finna varandra" på bara fem minuter? Tre människor som möts ute i den stora världen börjar prata pang på rödbetan som om vi väntat på varandra; om systerskap, att resa, att finna sin väg." Stina Wollter

Amanda Askerstedt och Sandra Åhman heter de kvinnor Stina tillbringade några intensiva timmar med vintern 2013. Det mötet har Stina burit med sig sen dess och vill nu fortsätta samtalet.
Från en het strand i Indien till en sval svensk radiostudio; nu träffar hon vännerna igen.

Det kom att bli ett tema på Sandra och Amandas gemensamma resa detta med systerskap, eftersom de mötte flera kvinnor längs vägen som de upplevde att de hade nåt gemensamt med - bortom språk, utbildning, kulturskillnader o s v.

För Sandra och Amanda var det viktigt att röra sig bortom turiststråken, vilket bl a ledde till att de jobbade på teplantage där de fick syn på frågor om status och hierarkier.

De två har känt varandra sedan gymnasiet och varit varandra nära sedan dess - om än inte alltid fysiskt sett.

Hör det sista liveprogrammet av Söndagarna med Stina Wollter före sommaruppehållet - om vänskap, identitet, samboskap, att resa bort och komma hem.

Vad har du varit ute på för resor?
Vad har du tagit med dig hem; en ny kärlek, insikter, kunskaper, en ny hobby, en utbildning eller vad?

Hur mötte du din bästa vän?
Hur tar ni hand om den relationen?
Vad består en riktig vänskap av enligt dig?

Ring 018 - 17 40 20 under sändning och dela med dig eller maila när som helst till
sondagsstina@sverigesradio.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".