Visuell musikupplevelse

Här finns inget ljud

Musik genererar bilder, både till omslag, scenproduktioner och i lyssnarens huvud. Vi har träffat producenter jobbar mycket med videor, fotografier och grafiska uttryck tillsammans med sin musik, och även tagit reda på om det går att översätta musik direkt till bild. Hur ser det ut i såna fall, och finns det någon fara med att gränsen mellan ljud och bild flyter ihop allt mer?

En av technons centralfigurer har sagt att han inte tror att musik kommer existera på egen hand i framtiden, att alla konstformer kommer att flyta ihop och att vi genom det kommer bli upplysta. Men hur är det egentligen? Vi har försökt ta reda på hur ljud ser ut, i teorin och praktiken? Förstärker ljud och och det visuella varandra, eller uppstår det någonting helt nytt när dom möts. Finns det några risker med att veta hur ljud ser ut och att folk förväntar sig att alltid få se det?

Vi möter producenter och vj:er som skapar bilder, filmer och animationer till musiken. De som tillbringar nästan lika mycket tid i bildredigeringsprogrammen som framför syntarna. New York-producenten, festfixaren, skivbolagsdirektören och fotografen - Aurora Halal, VJ:n och konstnären Lillevän som en gång i tiden var den visuella medlemmen i Rechenzentrum. Vi träffar också forskaren Marcus Du Sautoy som berättar om musik och symmetri, och Mark Thitchner berättar om hur han jobbat med visualisering av noise och drone lika väl som i samarbetet med elektroniska psychpopbandet Grumbling Fur.

Självklart blir det också en studiologg. Den här gången berättar Linda Spjut om en dag i sin studio.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.54
  Temporär - Reality
  Kompositör: Temporär
  Bolag: *
 • 21.38
  Speedy J - Symmetry
  Kompositör: Speedy J
  Bolag: Plus 8 Records Ltd.
 • 21.57
  Andreas Tilliander - Elektroniskt I P2 Outro
  Kompositör: Andreas Tilliander
  Bolag: WHITE LABEL
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".