Växtvärk - från barnatro till vuxentro

Här finns inget ljud

Gudstjänst från Horda, Småland. Journalisten Carl-Henric Jaktlund predikar. Musikern Michael Jeff Johnson. Pastor Lina Skoghäll leder gudstjänsten.

Det kan bli växtvärk när tron ska fördjupas. Lika lite som någon vill fastna i barndomen – lika lite vill någon fastna i sin barnatro. Om den växtvärk som blir när en barnatro ska bli en vuxentro handlar dagens gudstjänst.

Under flera år har författaren och journalisten Carl-Henric Jaktlund tillsammans med musikern och låtskrivaren Michael Jeff Johnson rest runt i Sveriges kyrkor med sina tankar på temat ”Växtvärk”, ett program där tankar och musik vävs samman.

För mig var växtvärken som mest kännbar vid insteget till vuxenlivet, efter barn- och tonårens starka tro. Men jag hittade en väg vidare.

Carl-Henric Jaktlunds predikan varvas med Michael Johnsons sånger som ramar in och tillför perspektiv på deras gemensamma berättelse om hur tron bär även bortom uppväxtåren.

Carl-Henric Jaktlund är ledarskribent på tidningen Dagen och författare till tre böcker. Ett av hans huvudsakliga och mest återkommande ämnen, i såväl tal som skrift, handlar om att växa i tro och hur tron tar sig olika uttryck i olika livsperioder.

Michael Jeff Johnson, låtskrivare och musiker från Sävedalen utanför Göteborg, har gett ut fem soloalbum. Han har skrivit samtliga sånger som förekommer i ”Växtvärk”.  Sångerna handlar ofta om tron, trösten, hoppet, kampen i livet och tron på Gud. 

Gudstjänsten kommer  från Horda frikyrka utanför Värnamo i Småland.

Vi har som vision att leva "nära Jesus, nära varandra och nära vår omvärld".

Horda frikyrka är en samarbetsförsamling ansluten till Svenska Alliansmissionen och Pingströrelsen (gick samman år 2010) med ett 110-tal medlemmar, som nu bygger en ny kyrka.

Vi satsar 9 miljoner och väldigt mycket arbete genom olika ideella arbetsgrupper i församlingen och de entreprenörer vi anlitar försöker vi låta vara lokala så långt det är möjligt för att stötta vår bygd på det viset.

Just nu lånar församlingen möteslokal av Svenska kyrkan och gudstjänsterna är i församlingshemmet i Horda, medan kyrkbygget sker. Samhället Horda har ca 200 hushåll.

Text

Evangelium enligt Lukas 24: 13-35

Medverkande

Carl-Henric Jaktlund, journalist och författare
Michael Jeff Johnson, låtskrivare och musiker
Lina Skoghäll, pastor, mötesledare
Johanna Strömblad Jonasson sång, 
Viktor Olofsson, gitarr
Tobias Elmquist, textläsare

Musik

Här kommer sångerna igen
Saliga visshet Psalm 259: v1,3
Sluta försöka
Säg mig allt om Jesus
Storm
Ordning bland minnen
Han går aldrig förbi dig
När tystnaden bryts igen
Jag vill göra mitt liv till en lovsång till dig
Verkan

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.56
    Viktor Olofsson, Gitarr - Verkan. Improvisation.
    Kompositör: Viktor Olofsson
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista