Forskare dras till ormgroparna

20 min

Att snokar gillar att slingra ihop sig i nystan under parningstiden har iakttagits i hundratals år. Men ingen annanstans i världen finns det fler snokar på ett och samma ställe än norr om Winnipeg i Kanada. Missa inte videon från ormgropen

I provinsen Manitoba i Kanada kan man om våren se fler ormar samtidigt än på någon annan plats. En speciell berggrund av karsttyp gör att strumpebandssnokar kan överleva de långa och kalla vintrarna i området. I de slukhål som utgör in- och utgångarna till karstens system av gångar och sprickor pågår en intensiv parningsprocess när ormarna vaknat och stigit upp ur marken.

– Vi kan i dessa ormgropar göra studier av reproduktion som inte vore möjliga någon annanstans, säger professor Robert Mason vid Oregon State University som i mer än 30 år varje vår studerat ormar i Manitoba.

En av Masons många före detta studenter är Chris Friesen, postdoc-forskare vid University of Sydney i Australien. Han har bland annat upptäckt att snokhonorna kan förvara sperma i sig från flera hannar i kanske upp till ett år.

–  Men om och i så fall hur de väljer vilken sperma som ska befrukta deras ägg vet vi inte än, säger Friesen.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".