Dansk valfeber och turkisk litteratur

41 min

När Danmarks socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt utlyste val för en vecka sen låg hennes parti under, men nu är det plötsligt väldigt jämnt mellan blocken - vad hände?

Det ska vi reda ut när vi pratar med den danska dagstidningen Politikens Sverigekorrespondent Kristina Olsson. Vi frågar oss även om valvideorna kan haft något med saken att göra? För Socialdemokraternas valvideo påminner om ett avsnitt av tv-serien Borgen, medan Venstres är en torr föreläsningshistoria med pariledaren Lars Lökke Rassumsen i huvudrollen.

Louise Epstein vill lära sig förstå Turkiet bättre och hoppas att vägen dit går genom litteraturen. Till sin hjälp har hon Elzbieta Swiecicka, forskare på institutet för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms universitet, och Turhan Kayaoglu, översättare och författare.

Bilderna och betraktelserna har fullkomligt rasat in efter måndagens programpunkt om fasta telefoner.  I dag ringer vi upp Hertha Gunvorsdotter Höglund för att höra om hennes relation till sin röda telefon med snurrskiva.

Så klart kommer också senaste nytt från våra utsända i Istanbul – Thomas Nordegren och Ülkü Holago. Även där råder valfeber.

PROGRAMLEDARE: Louise Epstein

BISITTARE: Thomas Nordegren / Ülkü Holago

PRODUCENT: Ulrika Lindqvist

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".