När djurens vägar korsar våra

19 min

Miljoner däggdjur och fåglar dör i trafiken, trots viltstängsel. Kanske kan lösningen vara viltövergångar, det är passager över vägar som gör att djuren lättare kan ta sig fram i landskapet.

Viltövergångar är som skogsbeklädda broar över trafikerade vägar, och de byggs ofta för att stora djur som till exempel älgar inte ska ta sig ut på vägen och orsaka viltolyckor. Älgar kan få problem att ta sig fram där många trafikleder styckar upp landskapet, enligt viltekolog och älgforskare Göran Ericsson från SLU.

Men viltövergångar kan hjälpa flera andra djur att ta sig fram i landskapet och försöka hindra att så många däggdjur och fåglar dör i trafiken varje år. J-O Helldin är miljökonsult och forskar på djurpassager. Han visar en ganska nybyggd viltövergång utanför Enköping som har flera spår av djur.

Övergångarna är ett viktigt komplement till viltstängsel, enligt Trafikverkets miljöspecialist Henrik Wahlman, men de är dyra att bygga. Hittills har inte Trafikverket haft någon grundlig utvärdering av hur effektiva passagerna egentligen är, men enligt Henrik Wahlman är det på väg, och Trafikverket planerar att bygga minst dubbelt så många viltpassager inom en snar framtid.

I programmet medverkar Göran Ericsson, professor viltekologi SLU, Jimmy Pettersson, forskningssamordnare SLU, J-O Helldin, miljökonsult Calluna AB och Henrik Wahlman, miljöspecialist på Trafikverket.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".