Johan Bergendorff: Lycka i Bolton

3:37 min

Utrikeskrönika den 11/5 2015: Bolton måndag. Vad är viktigast för att du ska bli lycklig? Den frågan ställdes i lokaltidningen till boltonborna redan 1938, ett år före andra världskriget och några hundra nappade och besvarade en enkät. Nu har forskare på universitetet gjort om undersökningen för att se om det är samma saker som gör folk lyckliga nu för tiden i denna arbetarstad, en och en halv mil från Manchester.

Jag har resultatet med mig i ryggsäcken när jag och en kompis travar in på en pub för att slå oss i slang med folk. Byggjobbaren David Johnston ser att jag är utsocknes, och varnar att hålla i grejorna. Många är arbetslösa här, saker kan få fötter, och han varnar att om jag ställer fel frågor kan jag åka på en propp.

Men David svarar snällt. Viktigast för att bli lycklig är familjen och hälsan tycker han, och är inte ensam. För så svarade de flesta britter i en stor riksenkät nyligen. David berättar om sin femåriga dotter som föddes med ett svårt hjärtfel och fick opereras flera gånger under första levnadsmånaderna. Var tredje barn dog hade läkarna sagt. Han kunde inte låta bli att räkna hur många föräldrar som hade tårar i ögonen och hur många som strålade när de kom ut från avdelningen för att se om oddsen var på familjens sida. Om ödet ville att just deras barn skulle tillhöra de överlevande. Att ha tur påverkar definitivt lyckan tycker David.

Jag berättar för honom att det tyckte 4 av 10 boltonbor i senaste enkäten och så var det också 1938, men det var det enda som var precis lika mellan lyckosvaren för 75 år sen och idag. Då var det ekonomisk trygghet som stod högst upp på listan, i en tid utan välfärdssystem och där den stora arbetsgivaren i stan textilindustrin börjat säga upp folk. Numer finns inga bomullspinnerier längre här, de flesta är istället offentliganställda och idag har ekonomin halkat ned till silverplats. Humor får guld, att få skratta ofta med familj och vänner gör boltonborna mest glada.

Jag tar risken av en smocka och frågar om brittiska valet förra veckan kommer att öka lyckan i landet. Absolut inte svarar pubgästerna. Här håller folk på socialdemokratiska Labour eller invandringskritiska Ukip. Med ytterligare fem år av konservativa Tories oroas folk här av att klyftorna ska öka ännu mer i landet. Skillnaden i medellivslängd är redan 8 år mellan folk i Bolton och de rika i London visar en ny studie. Det är samma livsskillnad som mellan Storbritannien och Vietnam i snitt.

Men valvinnaren premiärminister David Cameron räds inte lyckomätningar. Redan för fem år sedan beslutade han att Storbritannien ska bli ett av de första länderna som stämmer av bruttonationalyckan. Och i den senaste globala lyckolistan så har britterna klättrat en placering, till tjugoförsta plats. Vi svenskar har däremot tappat tre placeringar och hamnar nu på åttonde plats i världen och Schweizarna är numer världens lyckligaste folk enligt World Happiness report.

"Och du då" undrar min kompis som följt mig på turen. "Vad gör dig lycklig?" Familj och vänner svarar jag med eftertryck. Just nu glädjs jag av att ha fått umgås med en gammal god vän som jag tyvärr träffar allt för sällan.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista