Narkosmedel testas vid svår depression

20 min

Depression är en av våra folksjukdomar och behovet av behandlingsalternativ är därför stort. Nu startar en stor studie där bedövningsmedlet ketamin ska testas och jämföras med elbehandling.

Depression ses som en av världens stora folksjukdomar, och så också i Sverige. Man räknar med att mellan 15 och 25 procent av befolkningen någon gång drabbas av tillstånd av depressiv art. Många blir bättre, andra drabbas gång på gång.

Den hjälp som erbjuds idag är i huvudsak psykofarmaka och elbehandling.

Ketamin är ett nytt läkemedel som dykt upp som ett alternativ. Det är egentligen ingen ny substans, utan ett medel som används för att söva patienter inför kirurgiska ingrepp.

Nu har man sett hur låga doser av detta medel i enskilda fall kunnat hjälpa upp personer ur svår depression.

Vid Lunds psykiatriska klinik startar en studie med 200 patienter som om några år kan ge svaret. Forskarna jämför med elbehandling som ges till patienter på kliniken, och de hoppas att ketamin kan bli ersättning eller komplement till den omdiskuterade elbehandlingen.

I programmet medverkar Pouya Movahed, psykiatriforskare vid Lund universitet och Srecko Cvrkic, överläkare vid Lunds psykiatriska klinik.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".