Äggstölder, konstgräs och pjäs om RFSU-grundaren Ottar

41 min

Varför stjäl man fågelbon och ägg, kommer erfarenheten av konstgräs avgöra i VM och vad drev RFSU-grundaren?

Det är dags för Sveriges första match i fotbolls-VM. Louise Epstein undrar om det svenska lagets erfarenhet av att spela på konstgräs kan ge fördel. Kanske är den erfarenheten rent av det som avgör matchen mot Nigeria? Hör Nazanin Vaseghpanah, tränare för AIK Dam.

RFSU-grundaren Elise Ottesen-Jensen, även kallad Ottar, drev en livslång kamp för fri abort och sexualupplysning. Nu kommer den uppmärksammade pjäsen om hennes liv och verk till Stockholm. Gunilla Thorgren, pjäsförfattaren, och författaren till boken ”Ottar och kärleken”, och pjäsens regissör, Maria Löfgren, kommer till studion och berättar om Ottesen-Jensens driv och om pjäsen. 

Stölderna av fågelägg fortsätter och Louise Epstein undrar hur lönsam den här ljusskygga verksamheten egentligen är? Dessutom undrar vi vad som krävs för att fånga tjuvarna som rör sig över stora geografiska områden? De senaste åren har två domar fallit om uppmärksammade äggstölder på svensk mark och ytterligare utredningar pågår. Kammaråklagare Christer B Jarlås på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund berättar.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Erik Laquist

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".