Spotlight med Kerstin Berggren gästas av Evelyn Glennie

43 min

Inte kan väl en döv person bli slagverkare och hur ska utbildningen gå till undrade skeptikerna. Evelyn Glennie övervann alla hinder. I juni tar hon emot Polarpriset.

Att se årets polarpristagare Evelyn Glennie hålla masterclass är som ett under i den högre skolan. Hon är världens första soloslagverkare på heltid inom den klassiska musiken - trots att hon är döv sedan tolv års ålder.

Evelyn Glennie hör med kroppen . Framförallt är fötterna hennes ”öron”, hon känner av vibrationerna i golvet och har stenkoll på alla ljud.

Hon har beställt mer än 160 nya verk för soloslagverk, gett ut 25 skivor, hon komponerar för film och tv och hon ger ett hundratal konserter runt om i världen varje år.

Redan 1995 gjorde kulturredaktionens Kerstin Berggren en dokumentär om Evelyn Glennie och besökte henne i Manchester i samband med att hon höll en masterclass. 

Evelyn Glennie berättar om hur musiken för henne är ett språk och ett sätt att kommunicera med omvärlden, men att hon fått kämpa extremt hårt för att nå den här framgången.

Missa inte Kerstin Berggrens kulturpodd Spotlight

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".