Svårt att göra god alkoholfri öl

20 min

Ölbranschen är i kris. Men en kategori går mot strömmen: alkoholfri öl. Vetandets värld åker till Belgien för att ta reda på hemligheten bakom framgången - och hur alkoholfri öl egentligen tillverkas.

Bara i Sverige dricker vi fyra miljoner liter alkoholfri öl om året. Det är dubbelt så mycket som för fem år sedan. Trenden ser likadan ut i hela Europa, enligt analysföretaget Euromonitor International.

Hälsotrender och nya målgrupper, exempelvis muslimer som vill avstå alkohol, är en förklaring. Men en annan är att alkoholfri öl helt enkelt har blivit gott, menar den holländska bartendern Sam.

– Ja, tack gode Gud. För några år sedan smakade den ingenting, säger Sam när vi besöker den belgiska bar där hon jobbar.

15 mil söder om Utrecht, på Institute for Beer Research vid universitetet KU Leuven i belgiska Gent, träffar vi ölforskaren Gert De Rouck som förklarar varför det är så svårt att göra god alkoholfri öl.

Vanligtvis brygger man först vanlig öl, och hettar sedan upp den för att bli av med alkoholen.

– Och då förångar man också andra smaker, säger han.

Men forskningsframsteg har gjort att man blir bättre och bättre på att bevara aromerna i den ursprungliga ölen - även om den alkoholfria ölen aldrig kan smaka som öl med alkohol i, tror Gert De Rouck.

–  Vi kommer nära, men det blir aldrig samma sak.


Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".