FC Rosengård – "First we take the allsvenskan, then we take Berlin"

51 min

FC Rosengård är Sveriges bästa fotbollslag. Hösten 2014 är målet att också bli bäst i Europa och vinna Champions Leaguefinalen i Berlin. Men hindren på vägen är många, på fotbollsplanen och utanför.

Kirsten van de Ven har precis kommit tillbaka till truppen efteren huvudskada som tvingat henne vila i flera månader. Hon trotsar det mesta föratt nå sina drömmar, Champions League-guld och VM. Samtidigt väljer henneslagkamrat Katrin Schmidt att lämna klubben mitt under pågående säsong.

Men FC Rosengård är inte bara Sveriges bästa fotbollslag. Vd:nKlas Tjebbes och sportchefen Erling Nilsson är fotbollsgubbarna bakomkulisserna som fått nog. Nog av att Uefa fördelar sina prispengar 99,4 procenttill killar och 0,6 procent till tjejer, nog av att glömmas bort påFotbollsgalan år efter år, nog av att behöva be om pengar för att ha råd attspela Champions League.

– Fotboll är passion. Det finns väldigt många passioneradefotbollsmänniskor, både på och utanför planen. Kraften i att vara ett kollektivsom kan få stå och tycka om samma sak och skrika tillsammans, den är väldigtstark. Vi som jobbar med idrott måste ju förstå det ansvaret att vi har den härpassionerade kraften och förmågan att nå ut, det vore ju väldigt dumt att baraanvända den till att prata om fotboll, säger Klas Tjebbes.

Louv Brattgård är sportjournalist somvarvar att jobba på Sydsvenskan med frilansuppdrag. Louv har följt FCRosengård, under olika namn, sedan 2000.

Moa Dahlin är fotograf och journalist.Hon har tidigare följt mff-supportrar i ett fotoprojekt som skildrar fotbollsom kulturyttring. Hon frilansar med Malmö som bas. 

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".