Bourdieu - fortfarande inflytelserik eller på väg ut?

14 min

"Guru då, död idag?" Så heter den serie vi drog igång i våras där vi vrider och vänder på vilken betydelse några av nittonhundratalets stora tänkare har idag. Vi fortsätter på det temat - först med Pierre Bourdieu - en av de mest inflytelserika sociologerna, med sina teorier kring hur människors möjlighet till inflytande beror på det kulturella kapital vi skaffar oss genom vår uppväxt och vår utbildning. Men vilken betydelse har Bourdieu idag, när finkultur blivit subkultur?

Hör socialantropologen Raoul Galli, som menar att Bourdieus idéer om hur människan behöver bli socialt erkänd, de är viktiga verktyg oavsett vilket samhälle som ska förstås.

För andra, som tagit sig tid att gå i mer varaktig närkamp med begreppen,  tycks lärdomen däremot stadigt växa om vad man kan göra med de bourdiueska verktygen

Hör också kulturvetaren Joachim Sundell, som anser att Bourdieus kulturella kapital finns kvar, men att det måste uppdateras. Också dagens unga människor positionerar sig i förhållande till varandra, men det viktiga är inte längre vilken kultur som konsumeras – utan hur det går till.

Bourdieus teorier är i sin ursprungliga form daterade och valhänta, men i sin utvecklade form högaktuella. Bourdieu kan vara guru även idag, men inte sitta ensam på tronen.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista